Ceza Hukuku

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

Kişilerin özel hayatını korumayı amaçlayan bu suç tipi Türk Ceza Kanunu’nun 134. Maddesinde düzenlenmiştir. Suçun oluşması için kişinin özel hayatına dair veri ve bilgilerin kişinin isteği dışında ifşa edilmesi gerekir.

TCK Madde 134

(1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

Özel Hayat Nedir?

Kişinin kendine özgü yaşayışı, görüntüsü, sesi, kişisel verileri, konutu, yaşama tarzı, aile hayatı, cinsel hayatı, özel hayat olarak nitelendirilmektedir.

Özel Hayatın Gizliliği Hakkı

Anayasanın 20. Maddesinde özel hayatın gizliliği korunmaktadır.

“Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.”

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesi ile de bu hak koruma altına alınmıştır.

“Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve yazışmasına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.”

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Örnekleri

  • Kişinin aracına takip cihazı yerleştirilmesi,
  • Kişinin evine ses/görüntü kayıt cihazı yerleştirilmesi,
  • Kişiye özel atılan mesajların, fotoğrafların ve seslerin ifşa edilmesi,
  • Kişinin telefon numarasının isteği dışında yayılması

özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna örnek olarak verilebilir.

Özel Hayatın Gizliliği ve Konut Dokunulmazlığı İlişkisi

“Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Özel hayatın gizliliğinin korunmasının bir güvencesidir.

Özel Hayatın Gizliliğinin İhlalinde Nasıl Dava Açabilirim?

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu şikayete tabi bir suç olup şikayet süresi fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Uzlaştırma kapsamında bir suçtur. Öncelikle uzlaştırma prosedürü uygulanır.

Özel Hayatımın Gizliliği İhlal Edildiğinde Maddi ya da Manevi Tazminat Alabilir Miyim?

Kişinin özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesi, manevi ya da maddi açıdan zarar görmesine neden olabilir. Kişi gördüğü zararlar nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Herhangi bir hak kaybı yaşamamanız adına bu süreci bir avukattan profesyonel destek alarak yürütmenizi tavsiye ederiz.

Ceza hukuku kapsamında değerlendirilen dava süreçleriyle ilgili uzman ceza avukatı arkadaşlarımız ile hemen iletişime geçerek merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.

İzinsiz Fotoğraf Paylaşımı Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Eder Mi?

Kişilerin fotoğraflarının izinsiz olarak herhangi bir mecrada paylaşılması özel hayatın gizliliğini ihlal eder.

Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

Kamusal alanda ve işyerlerinde izinsiz olarak kişilerin fotoğrafını çekmek ve yaymak da suçtur.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 2015/16560 E.  ,  2017/4579 K.

“Özel hayat; kişinin sadece gözlerden uzakta, başkalarıyla paylaşmadığı, kapalı kapılar ardında, dört duvar arasındaki yaşantısı ve mahremiyetinden ibaret değil, herkesin bilmediği veya bilmemesi gereken, istenildiğinde başka kişilere açıklanabilen, tamamen kişiye özel hayat olayları ve bilgilerin tamamını içerir. Bu nedenle, kamuya açık alanda bulunulması, bu alandaki her görüntü veya sesin dinlenilmesine, izlenilmesine, kaydedilmesine, sürekli ve izinsiz olarak elde bulundurulmasına rıza gösterildiği anlamına gelmez. Kamuya açık alanda bulunulduğunda dahi, “kalabalığın içinde dikkat çekmezlik, tanınmazlık, bilinmezlik” prensibi geçerli olup, kamuya açık alandaki kişinin, gün içerisinde yapıkları, gittiği yerler, kiminle niçin, nasıl, nerede ve ne zaman görüştüğü gibi hususları tespit etmek amacıyla sürekli denetim ve gözetim altına alınması sonucu elde edilmiş bilgileri ya da onun başkalarınca görülmesi ve bilinmesini istemeyeceği, özel yaşam alanına girdiğinde şüphe bulunmayan faaliyetleri özel hayat kapsamına dahildir.”

İzinsiz Telefon Dinlemenin Cezası Nedir?

Kişinin telefonunun izinsiz olarak dinlenmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.

TCK Madde 132

(1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.

(2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

Esma Şengüler

Esma Şengüler Kocaeli’de doğdu, ilk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamladı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra Kocaeli Barosu bünyesinde meslek hayatına adım atmış, 2014 yılının eylül ayında avukatlık ofisini açarak serbest avukatlığa başlamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now ButtonHemen Bilgi Al!