Ceza Hukuku

Görevi İhmal Suçu

Görevi İhmal Nedir?

Görevi ihmal suçu nedeniyle eski TCK döneminde memuriyet görevini savsaklayan, görevde gecikme gösteren veya emri yerine getirmeyen memur cezalandırılmıştır. Yeni Kanun ise kamu görevlisinin görevini hiç yapmamasını ve kanuna aykırı bir şekilde yapmasını bu başlık altında açıklamıştır.

Görevi kötüye kullanma suçu sadece kamu görevlileri tarafından işlenebileceğinden özgü bir suçtur.

Görevi İhmal Suçu Nasıl Oluşur?

Görevin gereklerini ihmal veya geciktirme suçunun oluşabilmesi için kamu görevlisinin görevi ile ilgili olan bir işi bulunmalıdır.

Bir kamu görevlisinin görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olmak ya da kişilere haksız bir menfaat sağlamasıyla bu suç oluşur.

Görevi İhmal Suçunun Cezası Nedir?

Suçun kasten işlenmesi altı aydan iki yıla kadar; ihmal suretiyle işlenmesi ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

Suçun kasten işlenmesi: Görevin gereklerine bilerek ve isteyerek aykırı hareket etmektir.
Suçun ihmalen işlenmesi: Görevin gereğini yapmakta ihmal veya gecikme göstermektir.

Görevi İhmal Suçu Memuriyete Engel Mi?

Görevi kötüye kullanma suçundan dolayı 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.

Görevi İhmal Suçunda Şikayet Süreci

Kural olarak bir suç hakkında soruşturma yapılması şikayete tabi değildir. Kanunda aksi belirtilmediği sürece suçlar hakkında takip re’sen(kendiliğinden) yapılır.

Görevi kötüye kullanma suçu da şikayete tabi bir suç değildir ayrıca şikayetten vazgeçme bu suçta mümkün değildir.

Görevi Kötüye Kullanma ve İhmal Suçunda Ceza İndirimi ve Erteleme

Ceza yargılamasında hakim vereceği cezayı somut olaya göre takdir edebilir. Genel hükümler uyarınca da bu fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde cezanın altıda birine kadarı indirilir. Şartları bulunuyorsa hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.

Cezanın ertelenmesi de yargılamayı yapan hakimin takdirindedir. Cezasının üst sınırı iki yıl olan görevi ihmal suçunda da genel hükümler uyarınca hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Hakim ertelemeyi mağdurun ya da kamunun uğradığı zararın giderilmesi şartına bağlı tutabilir.

Esma Şengüler

Esma Şengüler Kocaeli’de doğdu, ilk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamladı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra Kocaeli Barosu bünyesinde meslek hayatına adım atmış, 2014 yılının eylül ayında avukatlık ofisini açarak serbest avukatlığa başlamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now ButtonHemen Bilgi Al!