DilekçelerGenel

Trafik Cezasına İtiraz ve Dilekçe Örneği

Türkiye’de trafik cezası bazlı denetimlerin artması, teknolojinin ilerlemesi ile beraber, trafik cezalarının gelme sıklığı da bu hususlarla beraber artmıştır. Cezalar, hız sınırı ihlalleri, yanlış park cezaları, otobanlardan kaçak geçişler,.. gibi durumları kapsamaktadır.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarına karşı itiraz ederken, hangi ve neredeki mahkemeye başvuracağımız önemlidir.

Hukukçuların dahi bazen yetki konusunda yaşadıkları çelişkiler bazında değerlendirme yapıldığında, uzman bir avukattan bu bağlamda yardım alınması gerekmektedir.Çünkü, yanlış bir mahkemeye başvuru yapıldığında, orada dosyaya sıra gelmesi, akabinde yetkisizlik kararı ile beraber dosyanın yetkili yere gönderilmesi, yetkili yerde de dosyanın sırasını beklemesi çok ciddi bir zaman kaybını gündeme getirecektir.

Ayrıca, dilekçelerin profesyonel kişilerce yazılması, kanuni olarak dayanaklar ile cezanın niçin haksız olduğu hususun desteklenmesi önemlidir.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi

ÇORUM OSMANCIK SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

gönderilmek üzere

KOCAELİ NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ EDEN   :

ADRESİ             :

VEKİLİ               : Av.ESMA ŞENGÜLER

CEZA UYGULAYAN KURUM:Osmancık Trafik Denetleme Büro Amirliği

KONUSU         : 34 …. 2….. plakalı araç hakkında düzenlenen ………tarihli ve ……… sayılı Trafik idari para cezasının iptali istemidir.

AÇIKLAMALAR:

1-  Müvekkilime, 34 …. 2…..  tescil plakalı  adına kayıtlı araç ile ÇORUM Tosya – Osmancık istikametinde hız sınırını yüzde ondan yüzde otuza kadar aştığı iddiası ile gıyabında ….. TL idari para cezası uygulanmıştır.İşbu trafik idari para cezası tarafıma ………… tarihinde tebliğ edilmiştir. (Ektedir.)

2- Müvekkilime tebliğ edilen idari para cezası haksızdır. Şöyle ki;Kural ihlali yapıldığı belirtilen Gelgör 45. Km Tosya- Osmancık istikameti mevkiinde hız sınırı ve radar uygulaması olduğuna dair herhangi bir uyarı levhası bulunmamaktadır. Mahallinde yapılacak inceleme ile bu husus ortaya çıkacaktır. Yahut Karayolları Genel Müdürlüğü’nden belirtilen mevkide radar uygulaması hakkında tabela yerleşimi olup olmadığının sorgulanması gerekmektedir. Çünkü radar uygulaması olduğu hiçbir şekilde görülmemektedir. İdari para cezasının düzenlendiği tarihte müvekkilim şehir dışından gelmesi nedeni ile tabela takibi yaparak Çorum’dan transit geçiş yolunu kullanarak Kocaeli istikametine gelmiştir.

Yargıtay’ın bu husustaki görüşleri dikkate alındığında “öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir. Bu çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz. ” şeklinde karar vermiş olduğu görülmektedir. Bu durumda trafik para cezasının düzenlendiği yerdeki trafik , hız limiti ve radar uygulaması olduğuna dair tabelaların olup olmadığının kontrolü gerekmektedir.

Aksi halde müvekkilimden haksız olarak trafik ceza tutarı tahsil edilecektir.

Ayrıca söz konusu yerde, müvekkilime 11.54, 11.56, 12.01  Saatlerinde ayrı ayrı cezalar kesilmiştir. Söz konusu cezalar arasında birkaç dakikalık zaman farkı vardır. Ve her hafta müvekkilime ceza gönderilmektedir. Bu durum hukukun ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.Doğrudan araç sürücülerine tuzak kurulmaktadır.

İSTEM VE SONUÇ: Yukarıda izah olunan nedenlerden ve hakimliğinizce yapılacak inceleme sonucunda göz önüne alınacak sebeplere dayanarak; itiraz konusu trafik ceza tutanağının iptaline karar verilmesini ve vekalet ücretine hükmedilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

06/01/2020

EK :

1-Tebliğ ve ceza tutanakları örnekleri

2-Trafik cezalarının tümünün çıktısı

İTİRAZ EDEN…….  VEKİLİ

Av. ESMA ŞENGÜLER

Trafik Cezası Tebliği Süresi

Kabahatler Kanunu

Soruşturma zamanaşımı

Madde 20-

Ancak, 89 uncu maddesi hariç olmak üzere 1111 sayılı Askerlik Kanunu, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda belirtilen ve idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer.

Sürücünün gıyabında düzenlenen trafik cezaları, Kabahatler Kanunu’ndaki yukarıda bildirilen özel hüküm gereği, trafik ihlalinin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar tebliğ edilmelidir. Örneklendirmek gerekirse, 2019 yılındaki bir ihlal,  31 Aralık 2020 tarihine kadar bildirilmelidir. Eğer bu süre içerisinde, kişiye herhangi bir tebligat yapılmazsa, doğrudan trafik cezasının iptali için başlı başına bir sebeptir.

Trafik Cezasına İtiraz Hangi Mahkemeye Yapılır?

Trafik cezasına itiraz dilekçesi, yetkili Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru ile işleme koyulur.

Trafik Cezasına İtiraz Kaç Günde Sonuçlanır?

Trafik cezasına itiraz sürecinde duruşma yoktur ve mahkeme kararı tarafınıza tebligat ile iletilir. Yetkili Sulh Ceza Mahkemesi’nin yoğunluğuna bağlı olarak itirazın sonuçlanma süreci de değişkenlik gösterir. Dolayısıyla trafik cezası itirazının kaç günde sonuçlanacağı noktasında kesin bir ifade kullanmak mümkün değildir. Mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak itirazın sonuçlanması 2-3 aylık bir zaman dilimine kadar uzayabilir.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Alanında uzman bir avukat tarafından yazılan ve içerisinde kanuni dayanaklar ile “cezanın niçin haksız olduğunu açıklayan” itiraz dilekçesi ve diğer gerekli evraklar ile yetkili Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurulması ile itiraz süreci başlamış olur.

Trafik Cezasına İtiraz Sürecinde Avukatın Rolü Nedir?

Tüm hukuki prosedürler gibi, bu itiraz sürecinde de muhakkak, bir avukata danışılmalı ve hukuki destek alınmalıdır. Rahatlıkla iptal edilebilecek bir trafik cezası profesyonel bir değerlendirme ile doğru sonuca ulaştırılabilir.

Trafik Cezasına İtiraz İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Trafik cezasına itiraz ederken; dava dilekçesi, kimlik, ehliyet ve araç ruhsatı fotokopisi, trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi ve trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatı fotokopisi evrakları gereklidir.

Esma Şengüler

Esma Şengüler Kocaeli’de doğdu, ilk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamladı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra Kocaeli Barosu bünyesinde meslek hayatına adım atmış, 2014 yılının eylül ayında avukatlık ofisini açarak serbest avukatlığa başlamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now ButtonHemen Bilgi Al!