Aile ve Boşanma Hukuku

Evlat Edinme Davası

Evlat edinme şahısların bizatihi kişiler hukuku, aile hukuku ve miras hukuku bağlamında önemli değişikliklikleri beraberinde getirdiğinden kanunda ayrıntıları ile düzenlenmiştir.

Toplumda bir genelleme yapmamız gerekirse evlat edinme yoluna genellikle çocuk sahibi olmayan aileler başvurmaktadır, fakat genellemenin dışında son yıllarda evli ve çocuklu ailelerin, bekar bireylerin de evlat edinme oranları istatistiksel olarak yükselmeye başlamıştır. Evlat edinmek, bir kişinin tüm mesuliyetleri hayat boyu yüklenmeyi kapsadığından, önemle düşünülerek alınması gereken bir karardır.

Evlat Edinme Şartları

Evlat edinmek sosyolojik boyutu ile bakıldığında oldukça hassas bir süreçtir ve kanun dahilinde tahmin edilebileceği gibi belirli şartlara bağlanmıştır. Bu şartları;

  • Eşlerin en az 5 yıldan beri evli olmaları veya her ikisinin de 30 yaşını doldurmuş bulunmaları,
  • Evlat edinecek kişi veya eşlerin, evlat edinilenden en az 18 (on sekiz) yaş büyük olması,
  • Çocuğun, evlat edinen tarafından en az bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması,
  • Evlat edinmenin her halde çocuğun yararına bulunması,
  • Ayırt etme gücüne sahip olan çocuğun rızasının alınması,
  • Çocuğun ana ve babasının rızasının bulunması, (22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 311 ve 312. maddelerinde yer alan hükümler hariç)
  • Çocuğun vesayet altında olması halinde vesayet dairelerinin izninin alınmış olması,
    Evlat edinenin en az ilkokul mezunu olması şeklinde özellikler aranır.

şeklinde ifade etmemiz mümkündür.

Evlat Edinme Süreci Ne Kadar Sürer?

Evlat edinme süreci içerisinde resmi prosedürünü de barındırdığı için, bu durum yoğunluğun bulunduğu şehirlerde daha uzun sürebilmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuru yapıldıktan sonra, başvuru sahibi/sahipleri resmi prosedüre ilişkin tüm belgelerini toplayıp kuruma sunmalıdır.

Tüm bu belgeler tamamlandıktan sonra, Kurum gerekli denetlemeleri ve incelemeleri yapar. Akabinde, dava açılması gerekmektedir. Evlat edinme davası, basit usule tabi görüldüğünden kısa sürmektedir.

Resmi prosedürler tamamlandıktan sonra, dava kolaylıkla çözümlenmektedir. Sürece ilişkin olarak 1 yıllık ortalama bir süreçten bahsetmek mümkündür.

Elbette sürecin işleyişini sizin adınıza yakından takip edecek tecrübeli bir aile hukuku avukatı ile evlat edinme sürecinizi güvenilir ellere emanet edebilirsiniz.

Evlat Edinme Davası

Evlat edinmek için tamamlanması gereken son prosedür, evlat edinme davası açmaktır. Bu dava, Aile Mahkemelerinin görev alanı içerisindedir. Yetkili mahkeme ise, eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya evlat edinecek kişinin ikametgah yeri Aile Mahkemeleridir.

Evlat edinme prosedüründe önemli olan, sağlanması gereken şartlar yukarıda ‘Evlat Edinme Şartları’ başlığında sıralanmıştır.

Bu şartların oluşması ile beraber davanın açılabilmesi için ön şartlar gerçekleşmiş demektir. Mahkemeye kalan görev, taraflar arasındaki hukuki bağın kurulmasını sağlamaktır.

Evlat edinme için nereye başvurulur?

Evlat edinmek için, ikamet ettiğiniz şehirde bulunan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden öncelikle randevu almalısınız, akabinde dilekçe ile evlat edinme başvurusu gerçekleştirilebilir.

  • Evlat edinmek isteyen kişinin bizatihi ve dilekçe ile başvurması,
  • Eşlerin evlat edinmek istemesi halinde başvuruda her ikisinin de birlikte bulunması,

gerekir.

Evlat edinmek için evli olmak şart mıdır?

Yukarıda da ayrıntılarıyla açıkladığımız üzere, evlat edinmek için evli olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Evlat edinme yaşı kaçtır?

Evlat edinecek kişi veya eşlerin, evlat edinilen kişiden en az 18 (on sekiz) yaş büyük olması gerekmektedir.

Kanun, doğrudan burada bir yaş öngörmemiş olup, evlat edinen ve edinilen kişi arasındaki yaş farkına vurgu yapmıştır. Fakat m. 306’da “Birlikte evlat edinme”ye ilişkin şöyle istisnai bir düzenleme bulunmaktadır. Burda belli şartlar dahilinde 30 yaşı sınır almaktadır.

Eşler, ancak birlikte evlat edinebilirler; evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler.

Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir.

Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir.

Yurt dışından evlat edinme şartları nelerdir?

Yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşları, kabul eden devletin merkezi makamına, Türkiye’de bir yıldan fazla süreyle oturma izni almış yabancı ülke vatandaşları, merkezi makama gönderilmek üzere bulundukları yerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirler.

Evlat Edinme Dava Dilekçesi

… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE,

DAVACILAR: (Ad Soyad, TC Kimlik No)

VEKİLİ:

ADRES:

DAVALI:

DAVA KONUSU: …’ın evlat edinilmesine izin verilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR:

Taraflar  …. yıldır evlidir.  Davacı ……ili, …………….. ilçesi …….. mahallesi .. hane, .. cilt ve …. sayfada kayıtlı bulunmaktadır, davacı …. ……ili, …………….. ilçesi …….. mahallesi .. hane, .. cilt ve …. sayfada kayıtlı bulunmaktadır. Tarafların Evliliğinden müşterek  çocuğu bulunmamaktadır.

Taraflar, Türk Medeni K. m. 306 gereğince aranan iki yıllık evlilik veya otuz yaşını doldurmuş olma şartlarını gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Müvekkillerim ile evlat edinilmek isteyen kişi arasındaki yaş farkı da …’den fazladır.

………….. evlat edinilmesine kendi ailesi de rıza göstermektedirler. Bu durumda duruşmanın yapılarak MK.m. 305 vd. hükümleri gereğince, …………… evlat edinilmesine izin verilmesini talep etmek için bu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ DELİLLER: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 305 ve devamı.

EKLER: Nüfus kayıtları, davalıların yazılı izinleri ve evlat edinilecek …’ın yazılı görüşü

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle …….’nın müvekkiller adına mahkemenizden evlat edinme izni verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 28/12/2019

DAVACILAR VEKİLİ

Av. ………..

Esma Şengüler

Esma Şengüler Kocaeli’de doğdu, ilk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamladı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra Kocaeli Barosu bünyesinde meslek hayatına adım atmış, 2014 yılının eylül ayında avukatlık ofisini açarak serbest avukatlığa başlamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now ButtonHemen Bilgi Al!